Edzés egészségügyi problémákkal és speciális élethelyzetekben

Edzés egészségügyi problémákkal és speciális élethelyzetekben – nem lehet több kifogás, a mozgás gyógyít!
Sokszor hallom, hogy bizonyos esetekben – pl. gerincsérv kezelt és fájdalommentes fázisában – sem vállalják el edzőtársaim a páciens edzését.
Megfelelő feltételek esetén és kompetens felkészültséggel, tapasztalattal rendelkező edző esetén nem okozhat nehézséget a segítség a személyi edzés során!
Megpróbálom a teljesség igénye nélkül összefoglalni, hogy milyen helyzetekben lehetséges felügyelettel sportolni.
– Cukorbetegség I. és II. fázis – Magyarországon rengetegen terheltek!
– Kezelt magas vérnyomás – itt azonban tudni kell hogy nem Béta- blokkoló hatású a gyógyszer! Ebben az esetben az edzésnek, a diétának és a testsúly csökkenésének együttesen jelentős vérnyomáscsökkentő szerepe van!
– Pre- és postnatál életfázis Hölgyeknél – a csinos alkat és az egészség ugyanolyan motiváló, valamint a szétnyílt hasizmok korrekciója felügyeletet igényel!
– Közép – és idősebb korúak esetén – többek között a csontsűrűség megtartására kiváló a megfelelő edzésterhelés!
– Gerincferdülés és rossz tartás – minél fiatalabb / 14 év / a vendég , annál jobb a teljes korrekció esélye!
– Vállproblémák esetén – na itt szinte az összes “gyúrós” érintett!😉 Félretéve a viccet, sajnos a rengeteg foglalkozás esetén kialakulnak vállfájdalmak melyekkel nem kötelező együtt élni!🙂
– Ízületi problémák – beleértve a térd- és könyök fájdalmakat – a megfelelő mozgásminták elsajátítása és rendszeres végzése segítségével tünetmentessé tehetőek!
– Túlsúly – Európában ezzel a legelső helyen vagyunk! Fokozatosság betartásával és az edző motiváló segítségével, megfelelő étrend – életmódváltással mindenkinek sikerülhet aki kitartó!
– Porckorong kopás, kezelt, fájdalommentes kiboltosuló sérv esetén nem mindegy hogy milyen erősítő és nyújtó gyakorlatokat végzünk helyesen! Szakorvosi vélemény és gyógytornász közreműködése szükséges lehet .
 
A mozgás öröme mindenkinek jár !🙏
Takács Ferenc
B 40 személyi edző és gyógymasszőr

Ne állj meg itt

További tanácsok

Masszázs szokásaink

Masszázs szokásaink – avagy sokan egy(!) kezeléstől remélnek pozitív változásokat az egészségükre tekintettel! Nagyon sok vendég panaszkodik lapocka görcsökre, vállakba és a karokba kisugárzó intenzív